ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ

    ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΝΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κκ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ



    1. Εισαγωγή

    Με μεγάλη λαμπρότητα τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος πατριαρχικού οίκου και τα θυρανοίξια του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο από την Ελληνική Κοινότητα και θα λειτουργεί πλέον ως Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου.

    Την δαπάνη για την ανακαίνιση των δύο κτισμάτων κάλυψε εξ’ολοκλήρου το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Θεωρούμε χρέος να επαινέσουμε την ευγενή προσφορά του ιδρύματος και ιδιαίτερα του προέδρου αυτού κ. Αντωνίου Παπαδημητρίου, τα μέλη του Δ.Συμβουλίου και όλους τους συνεργάτες μηχανικούς που εργάστηκαν για την ανακαίνιση.

    Ο Ι.Ναός του Ευαγγελισμού μεγαλοπρεπής και αρκετά υψηλός υπέστη σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό του και γι’αυτό η ανακαίνιση του κράτησε πολύ καιρό και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα. Για τον Πατριαρχικό οίκο(μέγαρο) ανακαινίστηκε το παλαιό σχολικό συγκρότημα, Λύκειο της παλαιάς ανθούσας Ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια, δωρεά των μεγάλων ευεργετών Αβέρωφ-Τοσίτσα. Το κτίριο ανακαινίστηκε με σύγχρονα υλικά και πολύ μεράκι, χρειάστηκε πολύς χρόνος και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα.

    Σε μαρμάρινη επιγραφή, στην είσοδο του κτιρίου, επιγράφεται:

    · Ο Πατριάρχης Παρθένιος συνέλαβε την ιδέα.

    · Ο Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ άρχισε το έργο

    · Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ το τελείωσε.

    Πράγματι το έργο είναι σημαντικό απ’ όλες τις πλευρές.

    Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποκτά σύγχρονες εγκαταστάσεις αντάξιες της ιστορίας του και της αποστολής του. Επαινούμε τις προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα τους κόπους, ιδρώτες και θυσίες του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε το Θεό, γιατί ένα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε και ελπίζουμε ότι το Πατριαρχικό μέγαρο θα καταστεί πνευματική κυψέλη και φωλιά αρτιότερης οργάνωσης του Πατριαρχείου και ιεραποστολική πνευματική μήτρα που θα γεννά και θα αποστέλλει ιεραποστόλους στις χώρες της Αφρικής.

    Το τελείωμα αυτών των δύο έργων θεωρούμε ότι είναι ένα δείγμα της ευδοκίας του Θεού και πιστεύουμε ότι η ιεραποστολική αναγέννηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και συνεχίστηκε έντονα και δυναμικά επί Πατριαρχείας του αειμνήστου Πέτρου Ζ΄, θα συνεχιστεί και επί Πατριαρχείου Θεοδώρου Β΄. Ήδη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ δήλωσε ότι στην Αλεξάνδρεια θα ιδρύσει Σχολές για την εκπαίδευση και προετοιμασία στελεχών, Αφρικανών νέων, και την οργάνωση Ιεραποστολικών συνεδρίων στις εγκαταστάσεις του νέου Πατριαρχικού μεγάρου. Οι ιεραποστολικές περιοδείες του Πατριάρχου στις Ορθόδοξες ιεραποστολές των Αφρικανών χωρών ήδη αποδίδουν πνευματικούς καρπούς.

    Η Αδελφότητά μας χαίρεται ιδιαίτερα για την πνευματική πρόοδο του Πατριαρχείου και γι’αυτό δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος κ. Βάιος Πράντζος και ο κ.Παύλος Μανακίδης εκπροσώπησαν την Αδελφότητα και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και δηλώνουμε ότι με τις προσευχές και ευλογίες του Πατριάρχου κ.Θεοδώρου Β΄ και των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και Επισκόπων θα συνεχίζει η Αδελφότητά μας να προσφέρει την ταπεινή διακονία της προς το Πατριαρχείο και τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές στις Αφρικανικές χώρες.

    Παρέστησαν, και με την παρουσία τους ελάμπρυναν τις εκδηλώσεις, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

    Όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες απέστειλαν αντιπροσώπους Σεβασμιώτατους Αρχιερείς, και Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες και μοναχούς.

    Ειδικότερα τα Πατριαρχεία: Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Μόσχας. Γεωργίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας. Οι Αυτοκέφαλες εκκλησίας της Ελλάδας, Κύπρου, της Κρήτης, της Πολωνίας, της Φιλανδίας. Η Ι.Μονή του Σινά και το Άγιο Όρος.

    Η παρουσία των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών όχι μόνο προσέδωσαν λαμπρότητα στις εκδηλώσεις αλλά προπάντων τόνισαν τον αδελφικό σύνδεσμο και την ενότητα εν αγάπη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και μετέφεραν σιωπηρώς και αθορύβως το ισχυρό μήνυμα προς πάντας της ενότητας, της κοινής πορείας και την προσήλωση στην Εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Θεόδωρος Β’ ως προκαθήμενος του δεύτερου τη τάξει παλαιτάτου Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χάρηκε πάρα πολύ αλλά και έλαβε ισχυρή δόση παρηγορίας, ενισχύσεως, πνευματικού στηριγμού και δύναμης ώστε να συνεχίσει το ποιμαντορικό και ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική, βλέποντας δίπλα του και κοντά του όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να προσεύχονται να συμμετέχουν και να τον στηρίζουν.

    Ιδιαίτερη όμως τιμή και λαμπρότητα στις εκδηλώσεις προσέδωσε η παρουσία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου συνοδευόμενος από Αρχιερείς του Θρόνου, ο οποίος ως το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο ετέλεσε τα εγκαίνια προεξείρχε όλων των εκδηλώσεων και όλων των λατρευτικών συνάξεων.

    Οι δύο Πατριάρχες, ο Οικουμενικός Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξάνδρειας ήταν πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον. Και οι δύο, απλοί και ταπεινοί, χαιρόνταν ο ένας με την παρουσία του άλλου και σε κάθε εκδήλωση εξέφραζαν την αγάπη τους. Ιδιαίτερα ο Αλεξανδρείας παραχωρούσε την τιμή και τα πρεσβεία στον Οικουμενικό και ο Οικουμενικός απλά και ταπεινά αποδεχόταν τις τιμές και συγχρόνως εκτιμούσε την αγάπη, την ταπεινοφροσύνη και την φιλοφροσύνη του Αλεξανδρείας. Αυτά γίνονταν ολοφάνερα τόσο από την μεταξύ αδελφική συναστροφή, εγκαρδιότητα και αγάπη όσο και από το περιεχόμενο των εκατέρωθεν ανταλλαχθέντων προσφωνήσεων κατά τις διάφορες εκδηλώσεις. Στις μεταξύ τους συναντήσεις εν απλότητι και αγάπη έβλεπε κανείς ολοφάνερα την παρουσία και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και την ενότητα των επιμέρους Ορθοδόξων Εκκλησιών ως την ΜΙΑ ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

    2.Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.

    Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι (31-3-2006) αφίχθη στην Αλεξάνδρεια προερχόμενος από το Φανάρι και συνοδευόμενος από Αρχιερείς του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στο Αεροδρόμιο του υποδέχτηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρος Β’ συνοδεία των Σεβ. Αρχιερέων και Επισκόπων του Πατριαρχείου.

    Το απόγευμα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα τελέστηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών. Χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης έψαλλε τους χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, εκπρόσωποι της εν Αλεξανδρεία Ελληνικής Κοινότητας, ο πρέσβης και πρόξενος της Ελλάδος στην Αίγυπτο και Αλεξάνδρεια, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου που ήλθαν από την Ελλάδα για τις εκδηλώσεις. Στο τέλος των Χαιρετισμών προσφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και αντιφώνησε και καλοσώρισε τον Οικουμενικό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος Β΄. Μεταξύ των άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε:

    Παναγιώτατε,

    «Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην»

    ως πανευφρόσυνος η άφιξις Σας εις τα ημέτερα σκηνώματα.

    Καλώς ήλθατε από την Μονήν του Αγ. Γεωργίου, εις την Μονήν του Αγίου Σάββα.

    Παναγιώτατε, το οικείον και ταπεινόν ύφος της ιεράς και Σεβασμίας ταύτης Πατριαρχικής Μονής προσιδιάζει πλήρως μετά του περιβάλλοντος της ιδικής Σας ιεράς Πατριαρχικής Καθέδρας και εκ του λόγου τούτου λαμβάνων αφορμήν Σας καλοσορίζω εις την πενιχράν, πλήν και φιλόξενον φωλέαν ταύτην του Αλεξανδρινού Πατριαρχικού Θρόνου.

    Η αδελφική μετά της Υμετέρας Παναγιότητος συντυχία επί τοις καθ’ημάς χαρμοσύνοις, δεν δίδει μία μόνον πανηγυρικήν και μεγαλόπρεπον χρειάν, αλλά δίδει εις εμέ πρωτίστως την ευκαιρίαν της κοινωνίας, της εναλλαγής προβληματισμών και οραμάτων. Της κοινολογήσεως προς Υμάς των εσωψύχων μου διαλογισμών, των δυσκολιών της εν Αφρική εκκλησιαστικής ποιμανσίας και εν ενί λόγω δίδει την ευκαιρίαν δια την αναζωπύρωσιν του εν εμοί χαρίσματος.

    Δια μίαν εισέτι φοράν καταθέτω ομολογών ότι βαθύτερος στόχος και επιδίωξις της ταπεινής μου Πατριαρχίας είναι η συμπόρευσις των καθ’ημάς Εκκλησιών, και ίνα κατά το δυνατόν και τη συνεργία του αγίου Πνέυματος αποτελέσωσι πρότυπον, δια το καθ’όλου σώμα της αγίας ημών Εκκλησίας.

    Σας επαναλαμβάνω το «καλώς ήλθατε», μετ’αγαθωσύνης και αδελφικής πλείστης όσης τιμής τε και αγάπης.»

    3. Κυριακή 2/4/2005. Πατριαρχικό Συλλείτουργο

    Θυρανοίξια του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

    Η Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, στον ανακαινισμένο Ι.Ναό του Ευαγγελισμού ήταν:

    -Πατριαρχική. Την τέλεσαν από κοινού οι Πατριάρχες χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.

    -Αρχιερατική:Συμμετείχαν πλήθος Αρχιερέων, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πλήθος ιερέων.

    -Μεγαλοπρεπής και Λαμπρή: Συμμετείχαν πλήθος επισήμων προσκεκλημένων. Εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Ελλάδος και της Αιγύπτου.

    Εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας παρευρεύθηκαν και παρακολούθησαν:

    -Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Εκ μέρους της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου.

    -Ο Εξοχώτατος Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ Μωχάμετ Αμπελσαλάμ Μαχγκούμπ, ως εκπροσώπος της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως.

    -Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως:

    Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης, Πολιτισμού κ. Γ. Ορφανός, Οικονομικών κ. Δούκας. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργός κ Κων/νος Μητσοτάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, ο Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια. Πρέσβεις και διπλωμάτες Αφρικανικών χωρών στην Αίγυπτο, σύσσωμη η Ελληνική Κοινότητα στην Αίγυπτο και Αλεξάνδρεια και από άλλες Αφρικανικές χώρες, καθώς πολλοί Έλληνες που ήλθαν από την Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια για το σκοπό αυτό. Στρατιωτικό άγημα του πολεμικού Ναυτικού προσέδωσε ιδιαίτερη τιμή και λαμπρότητα στις εκδηλώσεις.

    Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού ήταν γεμάτη. Τηλεοπτικά κανάλια της Αιγύπτου και της Ελλάδος εκάλυψαν τις εκδηλώσεις. Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας αντηλλάγησαν προσφωνήσεις μεταξύ των δύο προκαθήμενων-Πατριαρχών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απένειμε την μέγιστη διάκριση, τον σταυρό του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στον πρόεδρο του Ωνασείου Ιδρύματος κ. Α. Παπαδημητρίου και σ’άλλα μέλη του Δ.Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος κ. Α.Παπαδημητρίου άκρα συγκινημένος και χαρούμενος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και συντόμως παρουσίασε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του ιδρύματος « Αλέξανδρος Ωνάσης».

    Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας,αφού ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους που βοήθησαν στην ανακαίνιση του Ι. Ναού και ιδιαίτερα το ίδρυμα «Α. Ωνάσης» και τον Πρόεδρο αυτού κ. Α. Παπαδημητρίου τόνισε:

    «Παναγιώτατε,

    καταθέτομεν τόσον την ευχαριστίαν του καθ’ημάς Πατριαρχείου, αλλά και ημών αυτών δια την ενταύθα παρουσίαν Υμών, όσον και ομολογούμεν την ημετέραν βούλησιν, ίνα συνδράμωμεν εν τοις καθ’εξής δια την αραγή ενότητα εις το σώμα των εκασταχού ορθοδόξων Εκκλησιών. Ας θεωρήται δε, γεγονός τετελειωμένον η κοινή ημών πορεία εις άπαντα τα απασχολούνται την Εκκλησία και χρήζοντα τομών και περαιτέρω συσκέψεως.

    Η υψηλή παρουσία Υμών Παναγιώτατε, εις την εύσημον και ιστορικήν ταύτην ημέραν εν μέσω ημών αποτελεί δι’όλους ημάς αφορμή χαράς βαθείας και πανηγυρισμού. Είσθε ο ηγαπημένος Αδελφός και Σας έχομε μέσα εις το κέντρο της αγαπώσης καρδίας μας…»

    Στην αντιφώνηση του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ των άλλων τόνισε:

    «Ανοίγομεν σήμερον θύρας Ναού του Θεού. Ποίου Ναού; Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εκείνης της υπερευλογημένης γυναικός, «δι’ ής ηνοίχθη Παράδεισος». Εκείνη η την Εδέμ «ανοίξασα την κεκλεισμένην», υπάρχει «κλεις της Χριστού Βασιλείας». Είναι η «μετάρσιος κλίμαξ».

    Χαίρετε όμως και Υμείς, Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και λίαν αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ κύριε Θεόδωρε διότι εν σμικρώ μόλις χρόνω από της θείας συνάρσει εκλογής και ενθρονίσεως Υμών ηξιώθητε, ίνα ετοιμάσητε τον πάνσεπτον τούτον Ιερόν Ναόν, ώστε να τελώμεν σήμερον εν χαρά και αγαλλιάσει τα θυρανοίξια αυτού. Χαίρομεν μεθ’Υμών, αδελφέ, και συγχαίρομεν Υμίν τα και πάσι τοις συνέργοις Υμών εν τω έργω τούτω.

    Ευρισκόμεθα εις την ιεράν καθέδραν της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας. Ενώπιον ημών παρίσταται η μεγάλη χορεία των προκατόχων Υμών μακαριστών Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Και μετ’αυτών νέφος όλον μοναστών της γής της Αιγύπτου, καθηγητών της ερήμου, θερμουργών ποιμένων, διαδασκάλων της Εκκλησίας συμπάσης, στύλων της Ορθοδοξίας, μαρτύρων, ομολογητών, Αγίων, Οσίων γυναικών και ανδρών, ευαγγελισαμένων και στηριξάντων λόγοις και έργοις την αμώμητον πίστιν ημών...

    Ποία η προκειμένη ημίν ελπίς;

    Πρώτον, η δια της δυνάμεως του Θεού και δια της προστασίας της Θεοτόκου διακράτησις της πίστεως εν μέσω αδυναμιών και αμαρτιών, αμφιταλαντεύσεων και αμφισβητήσεων, απειλών και επιβουλών.

    Δεύτερον, η περιφρούρησις των κατορθωμάτων, των δημιουργημάτων και των σεβασμάτων της χριστιανικής πίστεως, δια των οποίων κατεκοσμήθη και ηγιάσθη από των πρώτων ήδη χριστιανικών χρόνων και αδιαλείπτως έκτιτε άπασα η ενδοξοτάτη γη της Αιγύπτου.

    Τρίτον, η μαρτυρία της πίστεως, της δι’αγάπης ενεργουμένης(Γαλ. 5, 6). Αγάπης προς ομοδόξους και ετεροδόξους, προς ετεροθρήσκους και ενδεχομένως αθρήσκους, αδιακρίτως. Διότι η εν Χριστώ αγάπη δεν γνωρίζει όρια, ούτε φραγμούς. Υπερβαίνει τους παροξυσμούς του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, της εμπαθείας, του φόβου. Ως «χωρίον ευρύχωρον» υμνούμεν την Θεοτόκον. Ευρύχωρος ομοίως και η Εκκλησία. Χωρεί και συγχωρεί πάντας τους ελευθέρα βουλήσει και ετοίμη καρδία προς αυτήν ως εις «τόπον αγιάσματος» προσερχομένους. Και εύχεται υπέρ της οικουμένης απάσης και πάντας, πάντοτε, πανταχού διακονεί προφρόνως και αδιακρίτως.

    Πρό παντός όμως διακονεί τους ενδεείς περί την πίστην και την ζωήν. Και αυτό ακριβώς είναι το κατά τους νεωτέρους ιδίως χρόνους παραχωρηθέν υπό της Θείας Προνοίας μέγα προνόμιον και μέγα χρέος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων: Η δια της ενεργού αγάπης μαρτυρία του Ευαγγελίου εις την πολύπαθον και δια τούτο έτι μάλλον αξιαγάπητον Αφρικανικήν ήπειρον. Γνωρίζομεν τους μόχθους Υμών, αδελφέ Θεόδωρε, και τους αγώνας των συνεργών Υμών, κληρικών τε και λαϊκών, υπέρ του ευαγγελισμού των ψυχών και της διακονίας του πόνου και της ενδείας των λαών της Αφρικής. Από της ιεράς ταύτης και παλαιφάτου καθέδρας απευθύνομεν πατρικήν έκκλησιν προς σύμπασαν την Αγιωτάτης Ορθόδοξον Εκκλησίαν, όπως τονώση και ενισχύη έτι μάλλον τον Θρόνον της Αλεξανδρείας, προς εντελεστέραν επιτέλεσιν της μεγάλης ταύτης και όντως ιεράς αποστολής…»

    4. Εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου.

    Μετά την μεγαλοπρεπή Θεία Λειτουργία, πορεύτηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι στο διπλανό ανακαινισμένο Πατριαρχικό μέγαρο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ετέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, παρουσία όλων των επισήμων. Ακολούθησε ξενάγηση στο εσωτερικό του μεγάρου, όπου επίσης αντηλάγησαν προπόσεις-προσφωνήσεις και ευχές. Σ’όλους έκανε εντύπωση οι έντεχνες και καλέστητες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, το καλό γούστο, ο όμορφος διάκοσμος, η καλή ποιότητα των δομικών υλικών και η λειτουργικότητα των αξιοποιημένων χώρων. Αξίζει κάθε έπαινος στους Αρχιτέκτονες και τεχνικούς και σε όλους που εργάστηκαν με ζήλο και πολύ κόπο να παραδώσουν ένα τέτοιο αξιόλογο έργο. Μυστικά και εσωτερικά ευχαριστήσαμε και δοξάσαμε το Θεό και προσευχηθήκαμε ο Πατριαρχικός αυτός οίκος να γίνει οίκος προσευχής, πνευματικής εργασίας, πνευματικός φάρος και ιεραποστολικό κέντρο σχεδιασμού και προβολής της Ορθοδόξου Ιεραποστολής και του Ελληνικού πολιτισμού σ’όλες τις Αφρικανικές χώρες.