ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ ΚΟΝΓΚΟ

    ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ.

    Υπό Πρεσβ. Χρυσάνθης Νικολαϊδου-Περίσογλου

      Βρέθηκα και πάλι φέτος, για ένα μήνα, το καλοκαίρι στο Κολουέζι με τη βοήθεια του Θεού κυρίως για να βοηθήσω στο Σεμινάριο των πρεσβυτέρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αλλά και να προσφέρω την φτωχική μου διακονία και σ’άλλες ιεραποστολικές δραστηριότητες.

      Σήμεραστο ιεραποστολικό κέντρο του Κολουέζι, υπηρετεί ως κύριος ιεραπόστολος ο ευλαβέστατος, ο συνετός και ο φίλεργος ιερομόναχος π.Μελέτιος Γρηγοριάτης.

      Το ιεραποστολικό κλιμάκιο του Κολουέζι ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής. Δίπλα στο σεβαστό π. Μελέτιο υπηρετεί με πλήρη αφοσίωση από πολλών ετών το «κλειδί», η «κυρά του Κολουέζι», η μητέρα Θεανώ όπως την αποκαλούμε.

      Περιοδικά έρχονται πατέρες από το Αγ. Όρος στο Κολουέζι για να βοηθήσουν όπως ο μοναχός π. Νικόλαος Γρηγοριάτης, πρώην Δικαστικός, το «πολύτιμο πολυεργαλείο» της ιεραποστολής και άλλοι.

      Μαθητεύσατε-Βαπτίσεις

      Την εργασία του «μαθητεύσατε…» κάνουν κατ’ αρχήν οι ιερείς με τις πρεσβυτέρες τους και με τους κατηχητές (περί τους 120).

      Οι ιερείς, όλοι ιθαγενείς, είναι περί τους σαράντα από τους οποίους τρεις είναι ιεροδιάκονοι. Οι ενορίες όμως είναι πολλές. Για να λειτουργήσουν τις ενορίες πηγαίνουν εναλλάξ με τα ποδήλατά τους, ή με τα πόδια και έξι ώρες δρόμο, ή και περισσότερες, ώστε κατά διαστήματα να λειτουργούνται όλες οι εκκλησίες.

      Ο π.Μελέτιος δε βιάζεται να βαφτίσει. Μπορεί να κατηχούνται επί ένα ως τρία χρόνια. Πρέπει να είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να βαφτισθούν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και έχει την απαίτηση να τηρούν οι κατηχούμενοι μερικούς, τουλάχιστον, συγκεκριμένους κανόνες της Εκκλησίας μας, π.χ. την μονογαμία, τον εκκλησιασμό…

      Φέτος το καλοκαίρι έγιναν πολλές βαπτίσεις. Ο π.Μελέτιος, συνοδευόμενος από τον π.Νικόλαο και άλλους ιερείς και τις δι/δες Κωνσταντίνα Θεολόγο και Αθανασία Αρχαιολόγο, κατηχήτριες της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πήγε στο Λουμπουμπάσι όπου έκαναν περίπου 160 βαπτίσεις. Στην Καντόα και Κασάς έγιναν άλλες 420 περίπου βαπτίσεις. Δόξα τω Θεώ.

      ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

      Ο Π. Μελέτιος προκειμένου να πετύχει τη συστηματική κατήχηση πρώτα των στελεχών του και έπειτα των Χριστιανών και των κατηχουμένων, προγραμματίζει κάθε χρόνο σεμινάρια ορθόδοξης θεωρίας και πράξης.

      Σκοπός των σεμιναρίων είναι η πνευματική καλλιέργεια των στελεχών και η κοινή λατρευτική ζωή. Πραγματοποιούνται τα εξής σεμινάρια:

    • για τους ιερείς, για ένα μήνα περίπου, περί τα σαράντα (40) άτομα

    • για τους κατηχητές για ένα μήνα περίπου, 120 άτομα.

    • για τους ιεροψάλτες για ένα μήνα περίπου για εκατόν εξήντα (160) άτομα από τους οποίους διαλέγει τους μέλλοντες διακόνους.

    • για τις πρεσβυτέρες για δεκαπέντε ημέρες για τριάντα πέντε(35) άτομα

    • για τις νέες κοπέλες, για δεκαπέντε ημέρες, για περίπου σαράντα(40) άτομα.

      Τα θέματα που συζητούνται στα σεμινάρια είναι θεολογικά, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, βιωματικά και της καθημερινής ζωής. Όλοι των σεμιναρίων και αρκετοί χριστιανοί συμμετέχουν στο πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα.

      Κάθε πρωί γίνεται όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα εσπερινός. Ο κύκλος των θεμάτων ετοιμάζει όλους στην συχνή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας, στη Θεία Κοινωνία και Ι. Εξομολόγηση.

      Παράλληλα με την θεωρητική κατάρτιση γίνονται εβδομαδιαίες επισκέψεις στα Νοσοκομεία, φυλακές, λεπροκομείο… Με τις επισκέψεις βιώνεται έμπρακτα η εν Χριστώ αγάπη, η αδελφικότητα μεταξύ μας και με τον κόσμο που επισκεπτόμαστε. Διαβάζουμε περικοπές από την Κ.Διαθήκη, ψάλουμε, τραγουδάμε. Στο τέλος προσφέρουμε φαγητά ή χρήματα απ’αυτά που προσφέρουν οι δωρητές.

      Εδώ, κάθε δεκαρούλα μας πιάνει τόπο, γίνεται κουταλιά φαγητού ή ρούχο για τον πονεμένο και κουρασμένο λαό, για τους αδελφούς μας που περιμένουν την ανθρωπιά μας, την αγάπη μας.

      Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς την χαρά που κάνουν τόσο οι επισκέπτες της αγάπης, όσο και οι ασθενείς. Όλοι έχουμε την αίσθηση της παρουσίας του Θεού.

      Μόρφωση-δίδακτρα

      Στο Κονγκό υπάρχουν, στις μεγάλες πόλεις, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αλλά είναι επί πληρωμή. Για το δημοτικό για κάθε παιδί χρειάζεται να καταβληθούν 25 Ευρώ. Αυτό είναι για την εγγραφή και τα βιβλία του. Αν ο γονέας έχει μεγάλο αριθμό παιδιών το ποσό γίνεται αστρονομικό.

      Εμείς στέλνοντας 25 Ευρώ εγγράφετε ένα παιδί στο σχολείο και εξασφαλίζονται τα βιβλία και τα τετράδια της χρονιάς του. Αν τα 25 Ευρώ γίνουν 50 ή 100 Ευρώ του παρέχουν και γάλα. Και με 150 Ευρώ ακόμα και το ντύσιμό του.

      Η ιεραποστολή του Κολουέζι του Κογκό συνολικά έχει περίπου 10000 (δέκα χιλιάδες ) μαθητές στις διάφορες ενορίες της. Από αυτούς τους μαθητές ως το τέλος των σπουδών τους πολλοί βαφτίζονται Ορθόδοξοι.

      Οικονομική ανεξαρτησία

      Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται από τους ιεραποστόλους του Κολουέζι να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Σπέρνουν στρέμματα καλαμπόκι, εκτρέφουν ζώα… Αλλά αν επιδοθούν περισσότερο σ’ αυτά, θα γίνουν εις βάρος του κυρίως λειτουργήματός τους της ιεραποστολής. Μακάρι να βρίσκονταν εθελοντές για τέτοια διακονήματα.

      Ναοί και άλλα κτίσματα

      Έργα όπως Ι. Ναοί, πρεσβυτέρια και σχολεία γίνονται πολλά. Στις 18/8 ημέρα Δευτέρα στην κωμόπολη Καζουμπαλέσα συμμετείχα στην χάραξη και θεμελίωση του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής. Πρόπερσι θεμελιώσαμε τον Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Κουαγιόγκο, που είναι ήδη έτοιμος, με χρηματοδότηση από τα Ιωάννινα.

      Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κκ Ιγνάτιος στο Κολουέζι

      Φέτος όσο ήμουν στο Κολουέζι δεν είχαμε βαφτίσεις εκεί. Είχαμε όμως την ευλογία της επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κκ Ιγνατίου. Πέρα από τις ευλογημένες Θ. Λειτουργίες και τα γεμάτα φλόγα κηρύγματα αγάπης, χειροτόνησε έναν αναγνώστη σε διάκονο και ένα διάκονο σε ιερέα. Ήταν μεγάλη η ευλογία δύο χειροτονιών!

      Ο Σεβασμιώτατος ήταν πολύ φιλικός. Παραβρέθηκε στη γιορτή λήξης του σεμιναρίου των πρεσβυτέρων και παρακολούθησε τα δύο θεατρικά έργα τα οποία ετοιμάσαμε από την Θεσσαλονίκη και τα οποία έπαιξαν οι νέες κοπέλες όπως και στη λήξη του δικού τους σεμιναρίου.

      Με τη βοήθεια του Θεού γύρισα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω την μισή καρδιά μου και με έντονη την επιθυμία να ξαναπάω στην Αφρική. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου.

      Μικρό σχόλιο: Το κλιμάκιο του Κολουέζι είναι από τα πιο παλαιά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική. Τα θεμέλια έθεσε ο π.Χρ. Παπασαραντόπουλος και ο μετέπειτα εργασθείς με ταπείνωση και αφοσίωση π.Αμφιλόχιος Τσούκος και νύν μητροπολίτης Ν.Ζηλανδίας. Αργότερα υπηρέτησε ως λαϊκός και ακολούθως ως κληρικός ο π.Κοσμάς Γρηγοριάτης.

      Η Αδελφότητά μας από τα πρώτα χρόνια στήριξε το κλιμάκιο αυτό και όλους μέχρι σήμερα ιεραποστόλους. Το βλέπουμε να προοδεύει και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως.

      Συγχαίρουμε την πρεσβυτέρα Χρ.Περίσογλου γιατί βρίσκει χρόνο και πηγαίνει να προσφέρει. Προτρέπουμε και επαινούμε κάθε προσπάθεια εθελουσίας διακονίας.